Iets over mezelf

Mijn naam is Anne De Smet. Ik woon en werk in Kessel-Lo bij Leuven. Als coach begeleid ik mensen en groepen om de veranderingen te realiseren waar ze naar verlangen. Dat kan op allerlei vlakken zijn. Meer hierover kun je terugvinden op mijn coaching-website.

Ik heb ook een grote interesse in rituelen en ceremonies. Scharniermomenten in het leven en hoe wij mensen daarmee omgaan, fascineren me. Daar ligt de link met de kunst van kasàlà.

Daarnaast geniet ik heel erg van schrijven. In mijn maandelijkse blog schrijf ik vaak stukjes over de parallellen die ik zie tussen de dieren- en plantenwereld en onze mensenwereld. Ook daar weer de link met de kasàlà waar heel wat metaforen uit de natuur gebruikt worden.

Ik volgde bij Jean Kabuta zelf een opleiding in kasàlà.

Wat voorafging

Ik leerde de kunst van kasàlà nog niet zo lang geleden kennen en ik was meteen verkocht. Omdat het me zo naar de ziel greep, zo ontroerend mooi is en zo ongemeen krachtig en verbindend.

Een paar maanden na mijn kennismaking met deze - in oorsprong - Afrikaanse traditie overleed mijn lieve, prachtige mama. En ik schreef een kasàlà voor haar. Ik vroeg haar broers en zussen, neven en nichten, vrienden en vriendinnen om mij te laten weten hoe zij mama hadden ervaren in de volle fleur van haar leven. Wat voor hen de essentie was van deze vrouw, haar kwaliteiten, haar persoonlijkheid. Ik had natuurlijk ook mijn eigen ervaring. De woorden, zinnen en getuigenissen die ik terugkreeg, waren de grondstof voor het schrijven van mijn lofdicht voor haar die mij het leven gaf. Klik hier om mijn kasàlà voor mama te lezen.

Mijn kasàlà kwam pas echt tot leven toen ik hem voordroeg op de afscheidsdienst. De impact ervan was voelbaar in de hele kerk. Achteraf kwamen vele aanwezigen me vragen naar het gedicht en ze getuigden van de schoonheid en kracht ervan. Voor de naaste familie is het een blijvende vorm van troost, om af en toe eens te herlezen en haar beeld levend te houden.